måndag 8 november 2010

Min mamma har haft gäster och jag har valt att visa hennes mat här också. Vill ni titta lite extra på hennes dukning, gå gärna in här.

Ann Cathrines förrätt

Lägg halva ansjovisfiléer på ett fat med hackad rödlök och ett lager ovanpå med kokt ägg. Garnera med gräslök häll över smält smör.
Servera grovt bröd till.


Fläskfilé Med Rönnbär

4 port
20 minuter
cirka 600 g fläskfilé
1 purjolök
smör
salt
nymalen svartpeppar
2 1/2 dl mellangrädde
2 msk konc viltfond med kantarell
1/2 tsk kinesisk soja
8 krossade enbär
3 msk rönnbärsgelé

1. Putsa filén fri från senor och hinnor och skär den i skivor. Skölj och strimla purjolöken.2. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar.3. Tillsätt grädde, fond, soja och enbär. Koka grytan sakta under lock cirka 5 minuter.4. Blanda i purjolök och gelé och koka ytterligare cirka 5 minuter.


Elisabets hallonmousse

6-8 port
400 g frysta hallon
4 gelatinblad
1 dl strösocker
3/4 dl vatten
3–4 dl vispgrädde

Garnering:
25-30 färska hallon

Gör så här
1. Tina och passera hal­lonen i en sil.
2. Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 10 min.
3. Koka samman strösocker och vatten tills sockret smält och du fått en genomskinlig lag.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur all vätska. Låt bladen smälta i den heta sockerlagen. Låt blandningen svalna.
5. Vispa grädden ganska hårt. Blanda grädden med hallonpuré och vänd ner i sockerlagen. Rör om försiktigt så att du får en fluffig massa.
6. Fördela i 6–8 glas el­ler skålar, Täck över med plastfilm och ställ mous­sen kallt till serverings­tillfället, Garnera med hallon.



Irmas frusna tårta

Vispa 2 pkt vaniljvisp.
Krossa 1 påse mandelbiskvier.
Blanda ihop och frys i en form med löstagbar kant.
Servera valfria bär till.

Inga kommentarer: